Carrer Sant Bartomeu

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

BIOGRAFIA:

Segons el Nou Testament, Bartomeu (Canà, Galilea, s. I aC? – Armènia, s. I dC) fou un dels Dotze Apòstols de Jesús de Natzaret. És venerat com a sant a tota la cristiandat.

Fill d’un cananeu anomenat Ptolemeu, el seu nom real sembla que era Natanael (en arameu Natan-el bar Tholmai). D’aquí el nom “bar-Tolmay”, en català Bartomeu, que significa fill de Ptolemeu.

Segons el Nou Testament, veié Jesús de Natzaret ressuscitat al Llac Tiberíades i fou testimoni de la seva ascensió al cel. Segons Eusebi de Cesarea, Bartomeu anà a predicar a l’Índia i, juntament amb Judes Tadeu, predicaren a Armènia, per això són els patrons de l’Església Apostòlica Armènia.

El seu final va ser dels més cruels entre els apòstols, ja que fou escorxat viu i, finalment decapitat.

SANT BARTOMEU, PATRÓ DE FERRERIES

Com diu l’historiador Ferran Martí “Encara que la data exacta no es troba documentada, la població de Ferreries va ser fundada pel “savi e bon Rei” (com l’anomenava Ramon Llull) Jaume II de Mallorca”. Per tant, podem dir que Ferreries es fundà a principis del segle XIV, alguns s’atreveixen a fixar l’any de 1303 com a data en què aquesta població començà a fer camí.

Des del mateix començament del segle XIV, Ferreries es posà sota l’advocació de l’apostòl Sant Bartomeu, tal com es troba expedit al Pariatge de Jaume II de Mallorca. També és quan es posà en marxa l’anomenada Obreria de Sant Bartomeu que tenia com a missió “la construcció dels temple i de la seva progressiva ampliació”, segons escriuen alguns historiadors locals com Antoni Serra i Sebastià Rotger en el llibre “Les festes de Sant Bartomeu de Ferreries” (1993)

L’Obreria de Sant Bartomeu, a més de la feina de la construcció i ampliació de l’església parroquial, també es fixà molt en la manera de recaptar fons per tal de continuar amb les obres d’aquest temple. Els “obrers o caixers” són els encarregats “d’acaptar les almoines per fer front a les despeses del temple i de les seves celebracions festives”, segons Pedro Riudavets Y Tudurí al seu llibre “Historia de la Isla de Menorca” 1988, tom I. És aquí on començam a trobar l’orígen de les festes de Sant Bartomeu que se celebren cada any el dia 24 agost.

CARACTERÍSTIQUES DEL CARRER SANT BARTOMEU

El carrer Sant Bartomeu té una allargada aproximada de 200 metres, com a curiositat es pot observar que el seu començament no té continuïtat a cap altra confluència o carrer del poble. Aquest antic carrer està situat a la part més antiga de la població de Ferreries i és un dels centres neuràlgics de la festa de Sant Bartomeu que se celebra entre els dies 23 i 25 d’agost de cada any.

Actualment és un dels carrers on les cases són més antigues del poble, algunes d’elles s’han anat renovant però així i tot es poden trobar encara bastantes cases en venda.

En aquest carrer es poden trobar l’ajuntament de Ferreries, l’església Sant Bartomeu, el local de l’Associació de Vesins S’Enclusa, l’antiga Peixateria i les anomenades Fonts d’Enfora i d’Aprop.

Alguns enllaços:

Orígens de Sant Bartomeu (Wikipèdia)

ajuntament de Ferreries

Bibliografia:

-“Les festes de Sant Bartomeu de Ferreries”, Sebastià Rotger Barber i Antoni Serra Truyol, Edicions Nura Editorial Sicoa, 1993

-“Perfiles históricos de Ferrerías”, Publicación editada con motivo del 60 º aniversario del C.D. FERRERIAS, 1983

-“Fets i gents de ses festes de Sant Bartomeu”, Joan Janer Martí i Carles Barber Moll, 1997