L’Arxiduc Lluís Salvador a Ferreries

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un arxiduc viatger i estranger 

L’Arxiduc Lluís Salvador va néixer a Florència l’any 1847. Va venir a Menorca per primera vegada l’any 1867 per començar la seva gran obra de coneixença i posterior divulgació geogràfica, científica del que era la Menorca del segle XIX. Va venir una segona vegada l’any 1877 i encara una tercera vegada, des del novembre de 1887 fins al maig de 1888, per acabar de completar tota la informació que havia anat recollint durant tot aquest temps. Tot el treball fet per l’Arxiduc és d’un valor incalculable per a la gent de Menorca i del qual n’hem d’estar eternament agraïts, sobretot pel que fa a les seves làmines de dibuixos que ens fotografien quasi de forma exacte com era la Menorca paissagística en aquells anys del segle XIX. També va passar per Ferreries del qual diu que era un poble petit i pobre que just tenia 1300 habitants, situat a una vall pantanosa i poc sana, però contradictòriament diu que a Ferreries hi viuen les 4 persones més lóngeves de Menorca i que sobrepassen els 80 anys, cosa poc habitual en aquell temps.

A part de les làmines de dibuixos destacam aquí la gran quantitat de noms, de ponts, de fonts, d’espais geogràfics, sobretot de topònims que l’Arxiduc anomena i enumera de forma exhaustiva i ordenada, i que segurament que amb el pas del temps s’han anat perdent o oblidant, i que seria bo tornar a recuperar, que seria bo seguir recordant i que seria bo també que quedi per sempre més gravat a la terra vermella i a la petita història local de Ferreries, entre els babais ferrereriencs i ferrienques de sempre, sobrenom de la gent de Ferreries que el mateix Arxiduc fa constar en el seu gran llibre de viatges a Menorca, Die Balearen.

Bibiografia:

-2 toms referits a Menorca del Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Las Baleares por la palabra y el grabado), de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Hasburg-Lorena, editat per primera vegada l’any 1891. Posteriorment Sa Nostra, l’any 1980, fa l’edició en castellà sota el nom d'”Isla de Menorca”

Ferreries a través de l’Arxiduc, de Miquel A. Marquès Sintes, ajuntament de Ferreries i “Sa Nostra” Caixa de Balears (1999)

Adreces web referides a l’Arxiduc Lluís Salvador:

Marenostrum 21 st Nixe III

Blog “Si vivim coses veurem” de Miquel Maria i Ballester

Descobreix Menorca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s