Camí de cavalls per Ferreries

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El Camí de Cavalls (GR-223) és l’antiga ruta que volta tota l’illa de Menorca i que va ser creada amb la intenció de defensar-la de tot tipus d’amenaçes, sobretot de l’amenaça pirata. El seu origen és incert. Alguns historiadors el situen cap el segle XIV i no és fins el segle XVII que comencen a aparèixer els primers documents. Durant el segle XVIII els diferents governadors de les diferentes dominacions que va patir l’illa. anglesos i francesos sobretot, es van preocupar pel seu manteniment i perquè complís la seva funció de defensa militar de Menorca.

El Camí de Cavalls passa pel terme de Ferreries, transcorre per la part nord de Menorca, per l’anomenada Tramuntana, i només passa per la platja d’Ets Alocs, única platja del terme de Ferreries en la part nord. Des de la platja de Cala en Calderer fins a la platja d’El Pilar hi ha uns 4 quilòmetres i 600 metres. Cap a l’oest el camí segueix cap a la platja del Pilar i cap a l’est continua cap a la platja de Cala en Calderer. Una altra característica destacable d’aquest tram de camí, si es compara amb la part sud, és la diferència en el paisatge: no s’hi troben gaires boscos, el paisatge és més pelat, la majoria de platges no tenen arena sinó que està formada per petites roques o pedres rodones…

Captura de pantalla 2016-04-24 a les 0.32.46

google maps

En la part sud, l’anomenada part de Migjorn, el Camí de Cavalls passa per les platges de Cala Mitjana, Cala Mitjaneta i Cala Galdana, totes 3 pertanyen al terme de Ferreries. Des de Cala MItjana fins a Macarella hi ha quasi bé uns 5 quilòmetres de recorregut. Interessant és aturar-se als diferents miradors que ens anam trobant pel camí, tots ells ben indicats. Aquí ja s’hi poden trobar més boscos, més pinars, les platges són més bé arenoses. El terreny és més calcari i per això encara s’hi poden trobar pedreres d’on s’extreia la blanca i arenosa pedra de marès amb la qual antigament es construïen les cases. També és en aquesta part del sud de Menorca on hi desemboquen tots els barrancs que hi ha a l’illa.

Captura de pantalla 2016-04-24 a les 7.50.57

google maps

Per saber més…

Alguns enllaços:

Camí de cavalls 360º

Guia del Camí de Cavalls

GR 223 Camí de Cavalls

Wikipèdia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s