S’Ermita de Son Granot

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

S’Ermita és una petita capella dedicada a la Mare de Déu que va ser construïda l’any 1954, a la marina de Son Morera, al cim de Sa Rovellada, i a la qual es pot accedir en mitja hora a peu des del poble de Ferreries.

image

Un altre punt d’accés a s’Ermita:

Des de la Plaça Francesc d’Albranca, a l’avinguda Son Morera, devora la zona esportiva. Al costat del col-legi Castell de Santa Àgueda hi ha un cartell indicatiu que assenyala cap a un alzinar i un camí visible que primer és pla i després puja de forma sobtada cap al cim de la muntanya.

image

Segon punt d’accés des de la Plaça Francesc d’Albranca.

Condicions i prestacions La pujada al principi és suau i al final és més pronunciada. Pujada de 180 metres

img_5307

Font imatge: Menorca.es

IMG_5819

Zona amb una taula i bancs de pedra davall l´alzinar. Fotografia: Gonzalo Buenaventura

Les vistes. El mirador de s´Ermita.

Vista Oriental

IMG_5820

(1) Elevacions de Son Arro (2) Zona de dalt Granada (3) Muntanya de Ses Fonts Rodones. Massís que forma un altiplà interior. (4) Marines de Santa Rita

Vista Nord IMG_5821

(1) Costers i elevacions de Sa Terra Roja i Ruma. Terres cobertes per una vegetació baixa de càrritx i redols d’ullastrar mesclats amb les terres de conreu i pastura. Són terres relativament fèrtils i productives. (2) Petita vall per la qual transcorre una part de l’antic Camí d’en Kane (3) Muntanya de S’Enclusa (4) Muntanya de Sa Torre Font: Fraga i Arguimbau, Pere (text), Alberdi, Carles (il·lustracions). “Rutes Naturals de Ferreries. Itineraris i miradors.” Publicat per l´Ajuntament de Ferreries. ———-

Qui la va construir?

S´Ermita es va construir per la iniciativa d´una Associació de voluntaris, coincidint amb l´Any Marià (1954), concretament els joves d´Acció Catòlica, animats pel seu conciliari, el vicari Llorenç Olives, amb l´objectiu, segons Juanita Pons Barber de deixar constància de la gran devoció que Ferreries professava a la Mare de Déu. Acció Catòlica era una associació que els anys 50 tenia molta força al nostre poble. 

image

Al centre Jose Mª Asensio. Dreta, Jose Mª Allés (Mobles Allés) que va llegir una poesia. publicada per Agustin Pons Marin a FOTOS ANTIGUAS DE MENORCA, un blog gestionat per dues voluntàries, una d´elles ferrerienca, na Maria Florit Barber (de ca n´Huguet)

Com la van construir?

La feina no va ser fàcil. En acabar el seu jornal, eren molts els joves que, desinteressadament, ajudaven. Tot el material va ser pujat dalt els ases, amb bast i escorballa, i l´obra va costar molts treballs i sacrificis; però va ser més gran l’entusiasme, i en poc temps la capella va estar acabada.

image

Dalt s’Ermita. 1954. Ferreries. En Biel Canaleta, en Xec “Curia Blanca”, en Damià Canaleta, en Bartomeu Florit Huguet, n’Huguet i en Juanito Retxilleres. publicada a FOTOS ANTIGUAS DE MENORCA

Diumenge 5 de desembre de 1954, s’inaugura s’Ermita

Aquest dia va ser beneïda i es convertí en una gran festa popular i religiosa. La pràctica totalitat del poble va pujar dalt la muntanya, resant el rosari i entonant cançons, i collint flors que després dipositaven als peus de la Mare de Déu. Va ser una romeria com poques abans se n’havien vist al nostre poble. Segons conta Antoni Camps Fullana al seu dietari aquest va ser el dia escollit per inaugurar la petita capella de s’Ermita. Així ho explica:

5 de diciembre. Inauguración de la Ermita de la montaña de Son Granot. A las tres de la tarde, desde el templo de la iglesia, cantando avemarías del rosario en procesión, los fieles se han dirigido a la montaña de Son Granot, llevando unos jóvenes la imagen de la virgen para dejarla para siempre en la nueva Ermita. De Ciudadela estaba el canónigo don Juan Jaime, quien vive en el Obispado de Ciudadela. De Ferrerías, los sacerdotes son el ecónomo don Guillermo Pelegrí y el vicario D. Lorenzo Olives Galmés. También estaba el sacerdote ferreriense D. Jaime Mascaró Allés, quien reside en Ciudadela. Y toda la juventud católica, con el presidente D. Francisco Febrer Rechilleras. Y el ayuntamiento de Ferrerías con el alcalde D. Jaime Febrer Pons. Por todo el camino de la montaña se habían colocado banderitas hasta arriba, y cada una llevaba escrita una letanía del rosario. Por ejemplo, la primera decía Santa María; la segunda Santa Madre de Dios, y así, sucesivamente. Todos los jóvenes de Acción Católica llevaban un cirio con una letanía igual. Juanito Florit Rotger, llamado Juanito Mascaró, decía en voz alta el nombre de cada letanía. Y el pueblo respondía ora pronobis, y seguían caminando hasta arriba de esta forma. Al llegar la virgen a la cima de la montaña donde había mucho público que la esperaba se les tributó un caluroso y largo aplauso, y se colocó la virgen dentro de esta nueva ermita por primera vez en la historia.

Todos los cirios quedaron encendidos en esta pequeña iglesia, y por la noche, desde ferrerías, se veía la iluminación, en esta montaña de Son Granot. El número de asistentes en este acto fue de 873 personas. Ha sido una jornada histórica para Ferrerías en el día de hoy”

P. 340 del llibre: Antoni Camps Fullana, “Historia de Ferrerías” Dietari de 1946 a 1955, Edició de na Sónia Marquès Camps

IMG_5828

S’Ermita comença a ser visitada 

image

1954. Visita a S´Ermita. Àlbum de na Layeta. Arxiu de la Parròquia de Ferreries. Foto penjada per Maria Florit Barber a Fets i gent de Ferreries.

Qui cuida S´Ermita?

Voluntaris i voluntàries s’encarreguen de cuidar s´Ermita, abans i ara. Actualment, una persona hi puja cada setmana a regar les flors. I una vegada a l´any un petit grup emblanquen i fan la desada general. Gràcies a ells, quan hi pujam, ho trobam tot preciós.

image

Equip de voluntaris que cada any hi pugen a emblanquinar i desar. Juny 2015.

image

Ses parets no es pinten totes soles. Mirau que polides que han quedat!!!

Font emprada:

Pons Barber, Juanita i Martí Pons, Víctor.

“Tradicions populars-religioses d’es temps passat.”

Impremta Rotger, Ferreries.

image

——–

Voluntaris i voluntàries de camins de Ferreries

La feina dels voluntaris de camins (clicar aquí damunt)

IMG_5824

Ermites de Menorca Durant la primera meitat del segle XX (1900-1960) es van construir ermites a pràcticament tots els pobles de l´illa.

Si clicau aquí podeu veure les fotos de les altres ermites

. IMG_5826

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s