Castell de Santa Àgueda

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ruta que té diferentes possibilitats de dur-se a terme ja que el castell de Santa Àgueda està situat a uns 6 quilòmetres del poble de Ferreries:

1-En direcció cap a Ciutadella, per la carretera general, s’agafa la bifurcació que va cap a Els Alocs (entre el punt quilomètric 31 i 32), l’anomenat camí de Tramuntana (camí rural asfaltat) i en sentit nord fins arribar a les antigues escoles rurals de Santa Cecília. Des de Ferreries fins a les escoles rurals de Santa Cecília hi ha uns 6,5 quilòmetres. Després es puja a peu a la muntanya del castell de Santa Àgueda, uns 45 minuts caminant entre trams de camí de terra i trams de calçada romana (molt probablement del segle XVIII ja que l’autèntica està mès avall)

2-Pel Camí d’en Kane. Aquesta opció encara no és possible dur-la a terme ja que actualment s’està a l’espera de poder recuperar definitivament el tram de Camí d’en Kane que passava per Ferreries. En tot cas quan es pugui passar pel Camí d’en Kane s’ha d’atravessar la zona del polígon de Ferreries, en sentit nord, cap als llocs de Sant Patrici, Hort de Sant Patrici (Ca na Xini), La Marcona, Binimoti i enganxar amb el camí de Tramuntana (camí rural asfaltat) i arribar fins a les antigues escoles rurals de Santa Cecília

3-Pel camí del Nord, antic Camí Reial del Nord de Menorca, camí intransitable que està en tràmits i amb voluntat de recuperar-se. En tot cas anant al lloc de Sant Antoni de Ruma i agafant un tram de camí del Nord, es pot pujar a la muntanya de Santa Àgueda per la cara nord d’aquesta muntanya en direcció sud. Opció poc recomanada per la nula visibilitat i senyalització del camí.

El cim de Santa Àgueda

És la tercera elevació més alta de Menorca, 264 metres, després d’El Toro (357 metres) i s’Enclusa (274 metres). Punt elevat estratègic per les bones vistes que s’hi poden contemplar, s’hi ubicà el castell de santa Àgueda, fortificació aixecada durant la dominació musulmana a Menorca durant el segle XIII, i construïda sobre una altra edificació romana ja abans existent. Avui dia es troba lamentablement en estat ruïnós.

La importància d’aquest lloc també radica pel fet que va ser aquí on es van signar les capitulacions per les quals Menorca passava a mans de la Corona d’Aragó, i acabava així el domini musulmà de Menorca d’ençà del segle X. Com a símbol de la victòria cristiana s’hi va construir una capella en honor a Santa Àgueda, una capella de la qual diuen que va ser l’orígen del poble de Ferreries.

IMG_6044

Com que es pot trobar molta informació sobre aquest lloc, i de tot tipus, sobretot històrica, deixarem aquí algunes referències bibliogràfiques i adreces web per si voleu ampliar més coneixement sobre el castell i el puig de Santa Àgueda.

Adreces web:

Wikipèdia

ajuntament de Ferreries

imatges de Menorca (castell de Santa Àgueda)

wikiloc, pujada al castell de Santa Àgueda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s