Miradors de s’Enclusa

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És una ruta de la qual només podem oferir alguna informació i algunes bones imatges per les seves bones vistes que s’hi poden gaudir. Els petits carreranys i accessos per anar als diferents miradors (4) de s’Enclusa que aquí presentam són de caràcter privat, i per tant no podem explicar com s’hi pot accedir per ser zones de caràcter privat i restingit, i també per ser zona ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès)

IMG_5932

S’Enclusa, Sa Torre

“… És s’Enclusa que ens defensa de sa gran Tramuntanada…” Aquesta és una de les frases en què el nom de s’Enclusa apareix a l’Himne de Ferreries quan canta, lloa i explica com és el poble i l’entorn de Ferreries. Aquest puig, de 275 metres d’alçada, és la segona de les poques alçàries que es destaquen a l’illa de Menorca, de fet en una illa tan planera com aquesta criden l’atenció de forma immediata petites muntanyes com El Toro, S’Enclusa, Santa Àgueda o s’Ermita de Ferreries de les quals El Toro arriba fins els 354 metres d’alçada. També ha estat anomenada popularment com Dalt Sa Torre perquè a mitjans del segle XVIII s’hi va construir una de les darreres torres o talaies de vigilància d’aquestes característiques, de planta rectangular que actualment es troba en estat ruïnós i deplorable. Poca cosa més s’en sap dels seus orígens.

Actualment s’ha convertit en lloc de vigilància contra incendis per la seva bona situació estratègica i per les bones vistes que es poden trobar allà dalt. El setembre de l’any 2012 aquesta zona va patir precisament un incendi que, per sort, no va tenir greus conseqüències per a la zona boscosa d’aquell entorn.

Més fotos, més informació

image

Etimologia

La paraula ENCLUSA és d’etimologia llatina i segueix amb la simbologia i l’orígen del nom de FERRERIES, encara no desvetllat per tenir dues teories:

1-de Fraria que el relacionava amb “l’existència prèvia allí d’una mongia o monestir pre-islàmic” (Joan Coromines, Onomasticon Cataloniae, IV tom D-J, pàgina 211);

2-Segons Mn. Antoni Maria Alcover “Derivat de ferrer”. Però segueix Alcover i diu:”Respecte al topònim Ferreries de Menorca, hi ha la creença entre els historiadors d’aquella illa, que tal nom és una deformació de Sa Fraria, per haver-hi hagut frares en l’edat mitjana i cristiana durant la dominació musulmana, segons tradició popular (cf. Quadrado, “Islas Baleares, p. 1261; Camps Folkl. II, 86) Mn. A. M. Alcover, Dicionari català valencià balear, tom 5, pàgina 825.

Igual que l’historiador Ferran Martí i Camps ens decantam per la segona accepció ja que “Semblaria molt normal que a una carretera, i a 16 quilòmetres de Ciutadella, es trobassin a l’Edat Mitjana ferreries, tan necessàries llavors per a ferrar els cavalls com ho són avui les fonts de gasolina prop de les modernes carreteres” (Perfiles históricos de Ferrerías, ajuntament de Ferreries, 1983, pàgina 35). Si us fixau en el perfil de la muntanya de s’Enclusa, a la part de dalt, té una part més plana simulant així  la forma d’una enclusa d’un ferrer que treballa el ferro.

image

Base militar nordamericana

A dalt de s’Enclusa s’hi troba, també en estat ruïnós, la coneguda base militar nord-americana, abandonada des de la dècada dels anys 1990. A la Wikipèdia s’hi explica que “…Les obres de la base militar es van iniciar l’any 1963 i va entrar en funcionament l’any 1965. La funció de la base simplement consistia a unir comunicacions entre els Estats Units i els sistemes de comunicacions exteriors de les tropes desplegades a l’Orient. El personal destinat a la base fou militar fins a l’any 1988, en què fou substituït per personal tècnic. El relleu del personal militar es feia cada 15 mesos. Cada 15 dies arribava un vol dels EUA amb menjar i altres productes americans per a la seva manutenció. De l’illa només consumien els productes frescos. L’abastiment d’aigua es feia a través de camions bota des dels quals, una vegada connectats al sistema d’abastiment, es feia pujar l’aigua, a través d’uns motors, al dipòsit en forma de bolla de color verd situat al cim més alt de la muntanya. Una part del personal de serveis que hi va fer feina provenia de la població de Ferreries (cuiners, manteniment). Degut al final de la guerra freda, i al desenvolupament de noves tecnologies, les instal·lacions van acabar obsoletes i eren massa costoses per al seu manteniment. La base es va tancar l’any 1993.”

48786737

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s