Carrer del Beat Joan Huguet Cardona

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És un dels carrers de Ferreries amb el nom d’un dels personatges del qual més ha colpit a la gent del poble del moment, per la seva dramàtica desaparició, pel seu inesperat desenllaç mortal que es produí en els primers dies de la guerra civil espanyola entre 1936 i 1939, per la seva condició de capellà jove que feia poc que havia estat ordenat… un poblet tan petit i tan tranquil com aquell estava bastant poc avessat a rebre un sobresalt tan cruel com aquell: el d’un assassinat d’una persona jove i amb carrera eclesiàstica acabada d’estrenar. Aquella data de 23 de juliol de 1936, en dijous, ha quedat marcat per sempre en la petita història local d’aquest poble de Menorca.

Antoni Camps Fullana, en el seu dietari, editat pe Sonia Marquès Camps en el llibre “Història de Ferreries. Dietari de 1956 a 1966” (any 2022), escriu el 8 de febrer de 1964 (pàgina 396):
“Hoy se ha celebrado la fiesta tal como dice el programa; diana por la Banda y capsgrossos, dando la vuelta al pueblo. Misa con tadeo (Te Deum) y seguidamente con la banda casi todo el pueblo y autoridades han ido a bendecir las tres calles nuevas con los siguientes nombres: Virgen de Monte Toro, Calle Reverendo Sr. Huguet y Calle del Maestro obrador…”
Per tant ja sabem que el carrer del Beat Joan Huguet va ser inaugurat oficialment el dissabte 8 de febrer de 1964, aprofitant l’avinentesa de que, en aquell temps, se celebrava la festa del final de la Guerra Civil de 1936 a 1939 a Ferreries.

PETITA BIOGRAFIA

Juan Huguet Cardona va néixer dimarts dia 28 de gener de 1913, al lloc de Son Sanxo d’Alaior, fill de Francisco Huguet Villalonga i d’Eulalia Cardona Triay. Es diu que de ben petit el seu joc ja girava entorn de fets religiosos, fent veure que deia missa i/o dient que de gran voldria ser sacerdot. Solia anar molt sovint a fer d’escolanet a l’església de Sant Diego, del poble d’Alaior, juntament amb un amic seu. A principi d’octubre de l’any 1924 entra al Seminari Diocesà de Ciutadella per iniciar els seus estudis eclesiàstics, té 11 anys. Quan tenia 16 anys va pelegrinar, juntament amb altres companys seminaristes, i amb molta alegria, a la ciutat santa de Roma. El 20 de març de 1936 fou ordenat diaca a la capella del Seminari de Barcelona, pas previ a la sospirada ordenació sacerdotal que es produí el 6 de juny de 1936. Ferreries va ser el poble escollit per fer-hi la celebració de la seva primera missa com a nou capellà. Era diumenge dia 21 de juny de 1936.

ASSASSINAT I MARTIRI DEL SENYOR HUGUET

La greu situació política i social a l’estat espanyol desembocà en la coneguda Guerra Civil espanyola que es produí entre el 18 juliol de 1936 i l’1 d’abril de 1939. El senyor Huguet va dir la seva darrera missa el matí del dijous 23 de juliol de 1936, just un mes després de la seva primera. Al capvespre d’aquell mateix dia tres milicians toquen a la porta de casa seva i li demanen que els acompanyi fins  a l’edifici de l’ajuntament, a poques passes de casa seva i que estava al costat mateix de l’església de Sant Bartomeu. Allà, juntament amb altres companys sacerdots, són obligats a desfer-se de les seves despulles sacerdotals i obligats a escupir sobre un petit rosari o crucifix que portaven a sobre. El senyor Huguet no únicament s’hi negà sinó que alçant els ulls cap al cel, aixecant i estenent mans i braços, exclamà amb veu forta i potent: “Viva Cristo Rey!” El comandant militar que l’amenaçava no va dubtar un instant davant la rebelia d’aquell jove sacerdot, i li disparà 2 trets al cap que el deixaren pràcticament mort a l’instant.

El dia 26 de novembre de l’any 2000, dia de la festivitat de Crist Rei, les restes mortals del Servent de Déu Joan Huguet Cardona van ser dipositades a la Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries.

Després de molts anys d’espera, i de molts de tràmits, finalment el senyor Huguet fou beatificat el 13 d’octubre de 2013 a Tarragona. Amb això també s’aconseguí la celebració de cada 24 de juliol de la “memòria del màrtir i beat Joan Huguet Cardona” i que s’inscrigui en el calendari litúrgic de la Diòcesi de Menorca.

CARACTERÍSTIQUES DEL CARRER BEAT JOAN HUGUET

És un carrer d’uns 230 metres de llarg, i és un dels primers carrers que es van dissenyar ben al marge de l’anomenat casc antic de Ferreries, de la part moderna diguem que es va començar a configurar allà pels anys 1960 quan ostentava l’alcaldia el senyor Joan Serra. Les seves voreres són estretes i d’una sola direcció de trànsit. El carrer comença a la plaça Espanya i acaba a la plaça Francesc d’Albranca, a la zona esportiva on hi ha el camp de futbol i el poliesportiu. Fa cruïlla amb carrers com el de l’avinguda Verge del Toro, el de Guillem Coll, carrer Ciutadella i carrer Mallorca. Per ser de la part moderna no hi ha cap edifici antic a destacar en aquest carrer, si de cas es pot destacar l’edifici del bar OAR on s’hi va construir un cinema molt gran (ara ja desaparegut), també l’església nova de Santa Maria acabada l’any 1973, juntament amb el col-legi concertat de Sant Francesc d’Assís, l’edifici del Club de Jubilats i la sala d’exposicions del poble, i la localització de l’única farmàcia que hi ha actualment a Ferreries. Durant uns anys també va ser característic d’aquest carrer la construcció d’unes poques cases de planta baixa que tenien la mateixa estuctura, cosa que amb el pas del temps s’ha anat modificant.

Primer va ser anomenat carrer del Reverend Joan Huguet, i fins fa pocs anys, des de l’any 2014 concretament, se l’anomena ara carrer del Beat Joan Huguet.

Captura de pantalla 2016-04-23 a les 13.47.40

PER SABER MÉS

Enllaços:

Beato Juan Huguet Cardona

Bibliografia:

-JUAN HUGUET CARDONA UNA VIDA ENTREGADA A DIOS, de Guillermo Pons Pons, BIBLIOTECA DE AUTORES CRISTIANOS, 1997

-Juan Huguet Cardona, sacerdote de Menorca, Mártir a los 23 años de edad, de Guillermo Pons Pons-

Monografies Ferrerienques, nº 23, “Quatre capellans, quatre carrers” de Guillem Pons Pons i Joan Janer Martí, Ferreries, agost de l’any 2018.

Youtube:

Bisbat de Menorca