Carrer Josep Bocco i Morell

BIOGRAFIA

Josep Bocco i Morell va néixer a Trino (Itàlia) l’any 1771. El seu ofici va ser el de cirurgià. És un personatge a destacar al nostre poble sobretot pel fet que va ser el primer secretari quan es va constituir el primer ajuntament del municipi de Ferreries (1812-1813). El 16 de novembre de 1812 es va celebrar el primer ple d’aquest nou ajuntament i al llibre d’Actes apareix el seu nom i la seva signatura com a secretari municipal. 8 mesos després dimiteix del su càrrec, és l’11 de juliol de 1813, i és substituït per Antoni Pons. El principal motiu d’aquesta prematura dimissió és la impossibilitat de compaginar la feina de cirurgià amb la de secretari municipal. Cap a finals de 1814 l’ajuntament de Ferreries perd el seu poder municipal i torna a mans del municipi d’Es Mercadal.

Va arribar a Menorca a través del seu allistament a l’exèrcit suís que, com altres regiments estrangers, van arribar a Menorca per defensar l’illa durant la segona dominació espanyola del segle XVIII, 1782-1798. És a partir d’un document trobat a l’ajuntament de Ferreries que l’historiador Antoni Serra i Truyol va estirant el fil per conèixer més coses d’aquesta persona. El document trobat és la llicenciatura de Josep Bocco després de 5 anys i mig de servei a la “primera companyia del lloable regiment confederal suís…”, document escrit en alemany antic i posteriorment traduït pel senyor Mario i Susanne von Witzler de Braunschweig.

Una volta llicenciat (12 d’octubre de 1795) contreu matrimoni amb na Llucia Pons a la parròquia de Santa Maria de Maó, encara que poc després es troba a Es Castell ja que és aquí on és batiat el seu primer fill, en Pere Llorenç Bocco, any 1796. Els altres 3 fills, na Maria (1797), en Josep (1802) i en Miquel (1805) van ser batiats a la parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries, cosa que fa pensar que va ser ben aviat que aquesta família va decidir venir a viure a Ferreries. Sembla que van venir a Ferreries per la vacant que hi havia al poble de la plaça de metge. La casa on van viure és l’actualment coneguda “casa de les voltes”, ben a prop de l’ajuntament. Va morir el 13 de gener de 1816, quan tenia 45 anys.

 

CARACTERÍSTIQUES DEL CARRER

Carrer molt curt, just 75 metres de llarg, situat quasi al final de l’Avinguda Son Morera, i que està al costat de l’IES Biel Martí.

 

L‘ESCUT DE FERRERIES I JOSEP BOCCO

Antoni Serra i Truyol, al seu llibre “Aproximació històrica a la figura de Josep Bocco i Morell”, afirma que Bocco va participar de forma activa en l’elaboració del primer escut de Ferreries. Serra explica que la necessitat de l’ajuntament d’atorgar-se una representivitat clara com a organisme legal que era davant altres òrgans administratius superiors va ser el principal motiu de crear i obtenir aquest segell. Va ser al ple de dia 20 de gener de 1813 que es va aprovar tirar endavant aquesta iniciativa. Aquest primer escut va ser elaborat per un gravador maonès pel qual l’ajuntament va pagar la quantitat de 6 duros.

 

CARACTERÍSTIQUES DEL PRIMER ESCUT DE FERRERIES

-figura en forma d’estrella de vuit puntes

-cercle central amb les armes de l’escut de Ferreries

-cercle exterior amb les lletres AYUNTAMIENTO DE FERRERÍAS

-a l’interior camp d’or, a dalt, partició en losange (romboide) amb els quatre pals de gules (vermell) sobre camp d’or (groc), l’ensenya distintiva de la Corona d’Aragó-Catalunya; i timbrat aquest mateix per una corona de la casa reial que era l’usada pel Rei d’Aragó al segle XIV formada per quatre diademes i per quatre perles.

-a la part inferior hi ha un coll o vall format per dues muntanyes. La muntanya de la dreta, castell de Santa Àgueda, dibuixada com una torre. A l’esquerra pujol on s’hi veu una casa.

 

IMG_9478
Del llibre “Aproximació històrica a la figura de Josep Bocco i Morell (1771-1816), d’Antoni Serra i Truyol.

 

 

logo-ayuntamiento-ferreries
Actual escut de Ferreries

 

Bibliografia:

-Aproximació històrica a la figura de Josep Bocco i Morell (1771-1816), Antoni Serra i Truyol, editat per Ajuntament de Ferreries, 1988.

-Pere Llorenç Bocco i la vida quotidiana a Ferreries (1838), Miquel Àngel Casasnovas Camps i Miquel Àngel Mir Allès, Monografies Ferrerienques número 5.