Carrer del Degà Febrer (carrer Nou)

BIOGRAFIA DEL DEGÀ FEBRER

José Febrer Allés va néixer el 2 de juliol de 1855 al lloc de La Beltrana (terme de Ferreries), fill de Francisco Febrer Capó i Juana Allés Mercadal. Va ser el darrer fill d’una família de 7 germans, d’una família molt pobre i humil. A part de portar nom a un antic i conegut carrer de Ferreries, l’anomenat Carrer Nou, la rellevància d’aquesta persona recau en el fet que va ser nomenat Fill Il·lustre de Ferreries, el primer d’aquesta població, l’any 1922.

Quan tenia 10 anys ja sentia una gran curiositat i un interès molt gran per les coses de la vocació sacerdotal, tant que ja va expressar als seu pares les seves enormes ganes que tenia d’ingressar al Seminari Conciliar de Ciutadella, cosa que no es podien permetre per la manca de recursos econòmics. D’entrada no va aconseguir ingressar al Seminari tan prest com ell hagués volgut però sí aconseguí fer tasques puntuals a la Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries on el senyor Francisco Florit, ecònom de la parròquia, el va ajudar a aprendre les primeres lletres.

Antoni Camps, als seus apunts manuscrits, ens explica que José Febrer va cantar la seva primera missa com a capellà a Ferreries el dia 30 de setembre de 1877, en una església de Sant Bartomeu plena de gent i molt contenta per aquell fet que la mateixa gent de Ferreries considerà com a fet històric. Abans, el 22 de setembre d’aquell any 1877, va ser ordenat prevere pel senyor Bisbe de Menorca, l’il·lustre Doctor Jaume Garau. Anys més tard, l’any 1884, el bisbe Castellote li concedí la rectoria de Ferreries. L’any 1914 un altre bisbe, el bisbe Torres concretament, va ascendir el senyor Febrer com a Canonge. Finalment Sa Majestat el rei Alfons XIII el nomenà Degà de Menorca, un fet sense precedents en aquells anys de principi de segle XX. Morí de forma sobtada el 23 de desembre de 1920 quan tornava de l’església de Maria Auxiliadora de Ciutadella. El 26 de juny de 1926 van traslladar les seves despulles a peu des de Ciutadella fins al cementiri de Ferreries.

En Bosco Faner al seu llibre “Rebrots d’arrels centenàries” ens diu que el dia 22 de juliol de 1922  Ferreries li va retre homenatge. El Consistori ferrerienc, essent batle el senyor Rafel Pons, i d’acord amb tota la corporació municipal i amb molt d’entusiasme de la gent de Ferreries, se’l va nomenar “Fill Il·lustre de Ferreries”. Es va col·locar el seu retrat al saló d’actes de l’ajuntament de Ferreries, així com també la làpida al carrer que se li va dedicar. A partir d’aquell instant el carrer deixar d’anomenar-se Carrer Nou per passar a ser el carrer del “Deán Doctor Febrer” (Degà Doctor Febrer). Va ser tot un aconteixement i es va fer una gran festa amb banda de música inclosa i amb les façanes dels carrers del poble ben engalanades.

(Aquí hem pogut comprovar que hi ha una errada en la data de dia 22 de juliol de 1922 ja que a l’acta de ple de diumenge dia 2 de juliol de 1922 posa que es faria aquest homenatge el diumenge següent, dia 9 de juliol, igual que conta en una crónica posterior la publicació menorquina El Bien Público de dia 17 de juliol de 1922, que podeu trobar més avall)

Acta de ple pel qual l’ajuntament de Ferreries nomenà Fill Il·lustre de Ferreries el senyor José Febrer Allés, dissabte 22 de gener de 1921:

Sesión ordinaria de día 22 de Enero de 1921

Seguidamente se dio también lectura y el Ayuntamiento acordó quedar enterado de la correspondencia y Boletines Oficiales recibidos desde la última ocasión.

En las Casas Consistoriales de la villa de Ferrerías a veintidós de Enero mil novecientos veintiuno. Reunidos bajo la presidencia del Sr. Alcalde D. Juan Pons Riera, los Sres. del Ayuntamiento cuyos nombres van relacionados al margen se abrió la presente sesión con la lectura del acta de la anterior siendo aprobada.

Acto continuo se dio nueva lectura de la instancia en que varios vecinos solicitan de este Ayuntamiento acuerde honrar la memoria del hijo de esta villa Deán Sr. D. José Febrer Allés, fallecido en Ciudadela el día 23 de Diciembre último, cuya instancia fue dejada pendiente de resolución en la sesión anterior para estudio de Sres. Concejales. Enterados de ella los Sres. presentes y teniendo en cuenta las circunstancias que concurren en el expresado difunto Deán D.  José Febrer, que por su clara inteligencia y profundos estudios mereció ser elevado a la dignidad de Deán de la Santa Iglesia Catedral de Menorca, después de haber ocupado las Canongías de Doctoral y …… de la misma desempeñando también el cargo de Rector del Seminario Conciliar de esta Isla, en cuyo desempeño le sorprendió la muerte, que por su carácter afable, bondadoso y caritativo mereció la estimación de cuantos le conocieron y trataron el calificativo de “padre de los pobres”, la Corporación municipal acuerda de conformidad a lo que se pide en la mencionada instancia, declarar Hijo Ilustre de esta villa al que en vida fue D. José Febrer Allés, Presbítero, Canónigo, Deán de la Santa Iglesia Catedral de Menorca y Rector del Seminario Conciliar de dicha Isla, colocar su retrato en la galería de hombres ilustres de este Ayuntamiento y dar su nombre a la que en la actualidad se llama calle Nueva de esta villa, que en lo sucesivo se denominará calle del Deán Dr. Febrer.

Que por la Alcaldía-Presidencia se hagan las gestiones convenientes para la resolución de los mencionados acuerdos a fin de que en breve plazo y tras simpática fiesta que perpetúe la memoria del Ilustre hijo de esta villa D. Febrer pueda ser colocado un retrato en el salón de sesiones de esta Casa Consistorial y las correspondientes lápidas en la calle que ha de llevar su nombre.

Con lo cual se levantó la sesión cuya acta firman con el Sr. Presidente todos los Sres. concurrentes de que yo el Secretario certifico.

El Alcalde-Presidente, Juan Pons

Concejales:

-D. Pedro Pons

-D. José Pons

-D. Gabriel Cardona

-D. Lorenzo Barber

-D. Bartolomé Febrer

-D Lorenzo Rotger

-D. José Cardona

-D. Antonio Marqués

Secretario, Luís Florit

————————————————————————-

Acta de ple pel qual s’aproven fer actes festius per tal de celebrar el nomenament de Fill Il·lustre de Ferreries el senyor José Febrer Allés, diumenge 2 de juliol de 1922:

Sesión ordinaria de día 2 de julio de 1922

En las Casas Consistoriales de la villa de Ferrerías a dos de Julio de mil novecientos veintidós. Reunidos bajo la presidencia del Sr. Alcalde D. Rafael Pons citados los Sres. del Ayuntamiento relacionados al margen, se abrió la presente sesión con la lectura del acta de la anterior que fue aprobada.

Seguidamente se dio también lectura y el Ayuntamiento acordó quedar enterado de la correspondencia y circulares publicadas en los Boletines Oficiales recibidos desde la última sesión.

(…)

A propuesta del Sr. Alcalde el Ayuntamiento acordó que el próximo domingo tenga lugar la colocación del retrato del hijo ilustre de esta villa Doctor D. José Febrer Allés (q.e.p.d.) en el salón de sesiones de esta Casa Consistorial y las lápidas o rótulos en la actual calle Nueva, que en lo sucesivo se llamará del “Deán Doctor Febrer” solemnizando el acto a cuyo efecto se invitará a las autoridades de esta villa, Ilustrísimo Cabildo de esta Diócesis y banda de música de esta población invitando al mismo tiempo al vecindario a que adornen con colgaduras las fachadas de sus respectivas casas.

Con lo cual se dio por terminada la sesión levantándola el Sr. Presidente y ordenado extender la presente acta que firma con los demás Sres. concurrentes; de que certifico.

El Alcalde-Presidente, Rafael Pons

Concejales:

-D. Gabriel Cardona

-D. Juan Carreras

-D. Bartolomé Febrer

-D. Lorenzo Barber

-D. José Febrer

-D. Lorenzo Rotger

-D. José Cardona

Secretario, Luís Florit


Crónica del Boletín Oficial del Obispado de Menorca, 11 de juliol de 1922

BOLETÏN OFICIAL DEL OBISPADO DE MENORCA

Época III martes, 11 de julio de 1922 núm. 582

(…)

El domingo último, en el vecion pueblo de Ferrerías celebrose, con gran solemnidad, la fiesta dedicada a María Auxiliador. Hubo por la mañana dos Misas de Comunión que viéronse muy concurridas. A las diez y media cantóse solemne oficio, siendo celebrante el Rd. Padre Iglesias, Directors del Colegio Salesiano de esta ciudad y orador el Rdo. Padre Gustavo, Prefecto del mismo colegio. La orquesta infantil y un coro de niños cantó hermosa misa.

Coincidió esta fiesta con otra patriótica dedicada a la memoria del M. I. Sr. Dr- D. José Febrer y Allés, Deán que fue de esta S. Iglesia Catedral e hijo ilustre del pueblo de Ferrerías. Consistió este homenaje en la colocación de un artístico cuador representativo del Dr. Febrer en el salón de sesiones de las Casas Consistoriales, con asistencia del M. I. Ayuntamiento, Autoridades, todo el pueblo y nutrida representación del Apostolado de la Oración de Ciudadela. El M. I. Sr. Doctoral Dr. Dalmedo que asistió al acto en representación del Ilmo. Cabildo, dedicó cariñoso recuerdo al ilustre homenajeado. Acto seguido trasladóse la comitiva acompañada de una Banda de música del mismo pueblo, a la calle Nueva que sido dedicada al Dr. Febrer. descubriendo la lápida que lleva su nombre, el Sr. Alcalde, pronunciando adecuado discurso alusivo al acto el Rdo. D. Bartolomé Florit, Ecónomo de la parroquia.

La procesión verificada por la tarde en honor de María Auxiliadora, resultó una espléndida manifestación de amor a la Vírgen.

—————————————————

Crónica d’El Bien Público, dilluns 17 de juliol de 1922

DE NUESTROS CORRESPONSALES

De Ferrerías

“Los pueblos que saben honrar y enaltecer la memoria de sus hijos ilustres, se enaltecen y honran a sí mismos”

M. P.

Ello es innegable y así lo demostró Ferrerías el próximo domingo pasado honrando y enalteciendo de su preclaro hijo, el sabio y virtuoso sacerdote que en vida se llamó Ilustre señor Doctor don José Febrer Allés, dignidad de Deán de la Santa Iglesia Catedral de Menorca.

Descoloridos y apagados saldrían los apuntes y apreciaciones si mi tosca y humilde pluma intentara reverdecer y enumenrar la intensa labor de estudio, sacrificio y abnegación realizada por el gran maestro desde su juventud en las aulas del Seminario como en las cátedras que le fueron confiadas, como estrella luminosa esparramó y cultivó la luz radiante de la Divinidad a sus discípulos, los cuales recordarán eternamente su fecunda labor.

Varón justo y caritativo, repartió a manos llenas lo que de suyo le pertenecía, importándole poco la precaria situación que a veces tuvo para él y al objetarle su limosnero el estado en que se encontraba, solía responder: Dóne, dóne, no t’empachis de rès.

Por eso, sus compatriotas, Ferrerías, su peblo natal, sin distinción de clases, coincidiendo con la celebración de la fiesta de María Auxiliadora, de la que era fervoroso devoto el Doctor Febrer, secundadno la feliz iniciativa del Ilustre Ayuntamiento, se procedió a dar el nombre del ilustre prócer a una de las principales calles y asimismo colocar su retrato, obra verdaderamente artística, en el salón de Sesiones, declaróndolo Hijo Ilustre.

Acto verdaderamente emocionante digno de tenerlo en memoria para generaciones pretéritas, símbolo será siempre de evidente cultura en un pueblo que saber glorificar grandes talentos.

Eran las once de la mañana, a los acordes de la banda de música, se llenó por completo la plaza de la Constitución y allá en la terraza de las Casas Consistoriales por insuficiencia del salón, entre las aclamaciones y vítores de todo un pueblo, fue colocadlo el retrato de aquel talento por el Sr. Alcalde y Rdo. señor Ecónomo, en sitio preparado y adornado al efecto.

Momento sublime, el viento por demás fuerte aquel día, pareció se aquietaba, y en aquel éxtasis de emoción y quietud, el Doctor señor Dalmedo, Canónigo Doctoral, en representación del Ilustre Cabildo dirigió la palabra el pueblo, su voz trémula, pero potente, donde se adivinaba la emoción, propia del acto que se realizaba, describió a grandes rasgos la biografía de aquel gran sacerdote que fue su maestro y compañero, padre de todos, gloria y prez de Ferrerías-

A los acordes de la banda de música se entonó el himno a Ferrerías por un gran núcleo de jóvenes, dirigiéndose la comitiva y el pueblo en masa a descubrir la lápida que ha de perpetuar la memoria del Doctor Febrer.

El acto resultó conmovedor, todo el Ayuntamiento en Corporación, Juez Municipal y demás autoridades, una nutrida comisión de Ciudadela que no olvidarán nunca a su llorado Deán, formaban la presidendia del cortejo, a los acordes de la banda de música, el Alcalde señor Pons Sintes descorrió el velo de aquella lápida que dignifica a su penblo, que enaltece y honra a todos los menorquines.

Entonces en medio de un silencio absoluto, el Sr. Ecónomo don Bartolomé Florit, profundamente emocionado, con palabra cálida y fácil, disertó sobre el espíritu e importancia del acto aque se realizaba y en bellos e inspirados párrafos, ensalzó la labor de su compatriota y maestro, gloria de Ferrerías.

Para terminar solamente falta la segunda parte de la gran fiesta: su final fue la hermosa procesión y entronización de María Auxiliadora, asociándose todo el vecindario a ese acto religioso que superó en mucho a lo que todos pensábamos.

La procesión resultó imponente por su afluencia de fieles, contando con el apoyo moral y material del Colegio Salesiano de Ciudadela, que ya por la mañana, cooperó grandemente dando mayor brillantez a los actos realizados, destacándose entre ellos la bien organizada orqueta infantil.

La entornización de la Vírgen se hizo al final de la procesión en la terraza de la Casas Consistoriales que fue leida en alta vo por el entusiasta señor Vicario don José Forcada, alma en parte de esta religiosa como simpática fiesta, cerrando el bellísimo acto, el discuros final pronunciado por el Reverendo Padre Salesiano que glosó con bellas y persuasivas frases, las excelencias y devoción que debe tenerse a la Vírgen, Auxilio de los Cristianos.

Por último, cabe felicitar a todos por su desinteresada cooperación, a las comisiones ciudadelanas en primer término, a las Autoridades de ésta que han sabido interpretar los sentimientos del pueblo honrando la memoria de su hijo ilustre.

Pueden felicitarse todos los vecinos del éxito obtenido porque si bien el que escribe estas pobres y humildes lineas no vío su luz primera en este pueblo, ello no implica que no esté compenetrado con cariño en todos los actos laudables y beneficiosos para la prosperidad cristiana, galardón que nos debre enorgullecer.

J. G.

Ferrerías 12 julio 1922

——————————-

Captura de pantalla 2016-04-27 a les 19.39.14

GOOGLE MAPS

UN CARRER AMB HISTÒRIA VIVA DE FERRERIES

De 3oo metres de llargada és un dels carrers on més es va centrar la vida de poble des de principis del segle XX fins els anys 1960, paradoxa curiosa aquesta la d’anomenar-se carrer NOU i esser a hores d’ara un dels carrers més antics de Ferreries. Com va passar fa uns anys a Mercadal (i també curiosament passava a l’anomenat carrer Nou de Mercadal) per anar a la població de Es Migjorn Gran s’havia de passar pel centre del poble de Ferreries, pel carrer Nou. Al llarg de 50/60 anys aquest carrer es va convertir en el centre de la vida del poble en tots els sentits: cultural, social, econòmic, d’entreteniment, de trobada, etc. És increïble trobar al llarg d’aquesta curta història local i en tan poc espai tanta activitat vital de poble: una botiga de roba, botigues de queviures, bars, un cinema, un casino, una apotecaria, un banc, un arader, una pastisseria… va ser el centre de les manifestacions festives, populars, religioses, etc. A continuació teniu algunes de les més importants.

Ca Na Genera

Botiga de roba creada l’any 1890. La va fundar na Maria Janer Florit, una dona emprenedora i amb molt de geni, que als 34 anys, en veure’s vídua i amb tres fills per a alimentar, va decidir obrir una botiga de tèxtils i comestibles.

El primer local de Ca Na Genera estava situat al carrer de Sant Joan núm. 3, tot i que pocs anys després es va traslladar a un altre local del mateix carrer, la que havia estat seu de la UGT, que la gent major coneixia com a “Ca ses sucreres” i que ara s’ha convertit en un petit hotel. No va ser fins al 1924 en què la botiga s’ubicà definitivament al carrer Nou, on encara avui hi té les portes obertes. L’any 1950 es va obrir una altra botiga a Es Migjorn (actualment al carrer Metge Camps, núm. 16); ara bé, s’ha de dir que ja des del 1915 en Miquel Florit, fill de na Maria, anava a Es Migjorn, amb un carro i un ase, a vendre productes una vegada per setmana.

Can Caragol

Soterranis parroquials

IMG_7389

Cas Sucrer

Aquesta pastisseria, o sucreria, es va obrir l’any 1934 i la va obrir el senyor Joan Serra Pons, la persona que durant 14 anys va ser batle de Ferreries, des de 1957 fins el 1971. També va ser un conegut i apassionat pintor, la seva obra pictòrica és extensa i reconeguda. Joan Serra va aprendre l’ofici de pastisser a la pastisseria Adrián de Maó i va ser poc després que va obrir la seva pastisseria al carrer Nou de Ferreries. Va restar oberta fins a finals dels anys 70. Només la botiga en sí ja tenia el seu encant, deixava enlluenats a tots els infants que la visitaven, veure aquelles vidrieres i calaixeres plens de tota mena de productes dolços era tot un espectacle. Entre els productes estrelles o especialitats que elaboraven tota la família Serra Pons destacaven els melindros, mitges llunes, suïssos, palos, imperials, caramels llargs, braços de gitano, torró, gelats de tota casta, etc. entre moltes altres delícies dolcenques.

Es Magatzem

En Pere Pons (1860), fill d’en Vicent i na Francisca d’Alaior, l’any 1890 va obrir una botigueta al pla de l’església, allà on avui actualment hi ha el bar Can Bernat. Pocs anys després traslladà la botiga al carrer Nou número 22, un immoble amb cotxeria i soterrani que era propietat de la senyora de Son Telm, na Magdalena Cheli, un edifici on anys abans s’hi feia vi. A la cotxeria hi curaven el formatge que recollien dels llocs per després vendre’l a Barcelona, Mallorca i Alcoi. Aquesta botiga era la més gran del poble i amb molta varietat de productes alimentaris que normalment es venia a granel: llegums, viandes, cafè, oli, pinxes, trempes per a les porquejades, etc. A una altra banda de la botiga també s’hi venien estris del camp, vaixelles i coberteries. Actualment la botiga s’ha convertit en un conegut supermercat de Ferreries i que està situat al carrer Pau Pons. Els qui regenten aquest supermercat són en Pere i en Josep que són la quarta generació que continuen amb aquest històric i conegut negoci familiar.

Es Casino

Antoni Camps al seu llibre “Historia de Ferrerías”ens conta que a principi del segle XX a dins Ferreries hi havia “dos tabernas que abrían sólo los domingos y a donde se podía ir a tomar un vaso de vino,”, un estava situat a la plaça de la Peixetaria i l’altre a la carretera d’Es Migjorn Gran. El 1904 “el republicano Jacinto Gutiérrez mandó construir el gran casino de la calle Deán Febrer que todavía existe con el nombre de Café Balear. Pero, pasados algunos años, lo vendió a la Sociedad Conservadora.”

Cas Poticari

Josep Pons Fraga, a les Monografies ferrienques número 17, explica com el seu avi Mariano Fraga Solà va dirigir l’apotecaria de Ferreries a partir de l’any 1910, un establiment que estava situat a l’immoble número 21 del carrer Nou, carrer Degà Febrer. La senyora Otília Orfila era la vídua del farmacèutic Bofill, que regentava les apotecaries d’Es Mercadal, Es Migjorn i Ferreries. La senyora Otília cercava un farmacèutic que regentés aquestes dues darreres. Durant 2 anys el senyor Mariano Fraga s’encarregà d’aquestes dues farmàcies i a partir de l’1 de gener de 1912 fou el primer farmacèutic titular de Ferreries.

La gent anomenava  popularment el farmacèutic amb el nom d’“es puticari”, i acudia a ell per curar malalties o indisposicions molt habituals, amb preparats o medecines que s’elaboraven de forma artesanal i que s’emportaven a casa després d’un petit temps d’espera a la mateixa apotecaria.

Rellevant també es destacar de Mariano Fraga Solà com la persona que va ser el primer president del club de futbol de Ferreries que es va fundar l’any 1923, el C.D. Ferrerias com se’l va nomenar al seu començament.

Es Banc de Ferreries

Segons conta n’Antoni Camps, l’any 1908 es fundà el banc de Ferreries amb capital local, en concret amb cent mil de les antigues pessetes dividides en 2.000 accions de cinquanta pessetes cadascuna d’elles. El primer local d’aquest banc de Ferreries estava situat al carrer Nou número 39, essent el seu primer gerent en José Cardona. L’any 1921 les oficines d’aquest banc es traslladaren al Pla de l’Església i del qual passà a ser-ne gerent el senyor Bartolomé Pons Florit. L’any 1950 les accions d’aquest banc foren comprades per 2 accionistes que eren germans i que vivien a Córdova. Una nova companyia de Madrid comprà les accions dels germans uns anys més tard i llogà un local al carrer Nou amb la cantonada del carrer de Sa Font. S’hi feren obres, s’amplià el local i es contractaren nous empleats. Una sèrie d’anomalies i de flagrants irregularitats van fer que aquest banc es tanqués definitivament l’any 1967.

Ca s’arader (can Toni Pruna)

“Es Muro”

IMG_7394

BIBLIOGRAFIA

-Historia de Ferrerias, Antoni Camps i Fullana, edició i pròleg de Joan Pons, ajuntament de Ferreries i Consell Insular de Menorca (pàgina 35)

-Rebrots d’arrels centenàries, Parròquia de Ferreries 1301-1989, J.Bosco Faner Bagur, ajuntament de Ferreries, Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries i Caixa de Balears Sa Nostra. (pàgina 59)

-Monografies ferrerienques, número 17, “La farmàcia des carrer Nou (1910-1965)” de Josep Pons Fraga (any 2006)

-Joan Serra “Es sucrer” – Aurora Coca Serra – Institut d”Estudis Baleàrics (2009)

-Monografies Ferrerienques, nº 23, “Quatre capellans, quatre carrers” de Guillem Pons Pons i Joan Janer Martí, Ferreries, agost de l’any 2018.